Med kärlek till det gamlaI onsdags var vi med i tidningen. En fin artikel av Desirée Widell, Vänersborgaren som satte en rubrik som inte kunde vara mer träffande. Mamma Britt hamnade ensam på bild för en av oss systrar var tyvärr sjuk vid intervjun.. /Tack goa Desirée & Vänersborgaren!

Länk till Vänersgorgarens e-tidning, sid 19: http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=5g5pk8px&gInitPage=19 


Loppisrunda 3-4 september


Vi är 4 loppisar med gemensamt öppet 3-4 september, lördag och söndag kl10.00-18.00. Vi fyra har lite olika inriktningar, så du får garanterat en gó blandning och vi hoppas att det finns något för alla. Välkommen att besöka oss!

Tanken bakom arrangemanget var att loppisrundor är ju skoj, men man vet aldrig när loppisar har öppet och kanske därför drar sig för att åka ut på en runda... Vi gör det lite enklare för dig och har planerat hela rundan...  Det är bara att dra ut vägbeskrivningen och sätta sig i bilen =) Ta 45:an mot Frändefors och följ orange skyltar/orange vimplar! Vi håller bra priser och plockar fram nytt ur gömmorna.

Ps. En av oss brukar vanligtvis inte ha butik, utan står mest på antikmässor så detta är din enda chans att besöka just den butiken. En annan av oss har haft stängt hela sommaren pga ombyggnad, men öppnar nu för detta arrangemang! Så där kan du vara först på plats om du har tur :) Vi två andra passar på att hålla med REA, den ena pga flytt och vi för att sommaren är över =)

Passa på att se Dalsland med fin natur om inte annat. Bra svampskogar här b.la.. (ja man får ju försöka göra reklam för de Dalsländska skogarna, så folk vet att det inte bara är åkermark och röda stugor;) 

 
Visa Loppisrunda i Dalsland på en större karta Klicka på länken för exakta gps-koordinater och karta.

Vägbeskrivning: Tag 45:an mot Frändefors och följ skyltar vimplar vid avtagsväg mot Sikhall/Gestad.

Detaljerad beskrivning:

Om du kommer söderifrån (fr Vänersborg) så svänger du av (H) vid avfart mot Sikhall/Gestad in på Gestadvägen. Där sitter en startskylt (den som är i bild längre ner i detta inlägg) och därefter sitter orange vimplar och skyltar vid varje loppis. Så det är bara att följa den snitslade slingan. Allt som allt 4 loppisar, varav 2 utmed Gestadvägen, en i Sikhall och en ligger i Frändefors (se på kartan ovan). Första loppisen hittar du 6km in på vägen på höger sida, den andra 8 km in också på höger sida. För att komma till tredje loppisen, passerar du Timmerviks kyrka och svänger vänster i trevägskorsen med skylt Sikhall. Kör 1km och loppisen ligger på höger sida. Därifrån tar du dig till den fjärde loppisen genom ta samma väg som du kom, köra vänster i trevägskorsen och sedan köra tills det kommer en ny trevägskorse med skylt mot Frändefors. Sväng höger in på den och följ skylt och vimplar tills du kommer ut på 45:an (du kör över en järnväg precis innan) och sväng vänster ut på 45:an, kör ca 50 meter. Där hittar du fjärde loppisen, Frändeboden (röd stor byggnad på vänster sida, mittemot Frändefors kyrka).

Om du kommer norrifrån kan du gott ta rundan från omvända hållet och ta Frändeboden först. Den hittar du utmed 45:an i Fändefors, mittemot frändefors kyrka på vänster sida. Därefter åker du tillbaka 50 meter samma väg som du kom och tar snixåsvägen, över järnvägen och följ sedan vägen tills du kommer till en trevägskorse. Sväng då vänster (du kommer in på Gestadvägen) mot Sikhall. Kör tills du kommer till en ny trevägskorse med skylt Sikhall. Sväng höger och kör 1km. Loppisen ligger på höger sida. Därifrån tar du dig enkelt till de två andra loppisarna genom att köra tillbaka, till trevägskorsen svänga vänster in på Gestadvägen (mot Vänerborg) och leta efter orange vimplar/skyltar på vänster sida.
 

Information om och kontaktuppgifter till oss 4 som deltar:


Norrmanstorpets loppis (Missionshuset) i Derreviken där Tina säljer mängder av loppisprylar. Hon har nyss öppnat igen efter att hon har haft stängt i sommar, så ta tillfället att vara "först" i höst.  
Telefon till Tina: 0733-565728
Adress: Norrmanstorpet i Derreviken (6km in på Gestadvägen från 45:an)

Södra Timmerviks loppis. Antikviteter i en lada i S. Timmervik där Arne säljer gammalt fint som han har samlat på sig genom åren.
Telefon till Arne: 0521-254324
Adress: Södra Timmervik 465 (8km in på Gestadvägen från 45:an)

Anno 1900 second hand
 i Sikhall säljer inredning och kläder i en uthuslänga på gården, lantligt gammalt blandat med kuriosa och retroprylar. Britt och döttrarna Carina och Therése står i butiken tillsammans.
Telefon till hemmet/butiken: 0521-37365, 0733-195959
Adress: Sikhall 201 (vägbeskrivning finns här)

Frändeboden second hand utmed E45:an mittemot Frändefors kyrka säljer ut bättre antikt och loppis. Monika stänger ner butiken i Frändefors för att öppna på nytt i Vargön, så passa på att fynda.
Telefon till Monika i butiken: 0708-659160
Adress: Riksväg 45, Frändefors


Yra hönor...


Nu håller vi på som mest med att ordna inför loppisrundan nästa helg. Det är jätteroligt, men vi har massor att hinna med på bara en vecka.. Springer omkring, runt runt känns det som just nu..

Tidningsannonserna är redan beställda och plancher trycks idag, men sedan ska plancherna sättas upp i städerna i närheten och några plancher ska sättas upp utmed vägarna. Och orange tygvimplar ska klippas och häftas fast i pinnar som sedan också ska sitta utmed vägarna. Och så ska vi informera här på nätet och göra små lappar med vägbeskrivning att lägga i butiken..

Fler parkeringsplatser ska också ordnas (på ngt vis ska ni få plats:) och själva butiken skall städas och fyllas på med saker. Och vi ska ordna med bra och stora bord och göra det allmänt fint på gården utanför. Ett åbäke till tält i orange tyg skall resas också, så att vi är beredda utifall regnet passar på att retas. Vid närmare eftertanke är det tveksamt om det gamla tältet håller regnet borta :), men isåfall finns ju ett torrt tillhåll i butiken.

När dagen D väl infaller så ska det laddas upp med en massa prylar på borden ute på gården, gärna i fin ordning.. Inne i affären skall det vara fint med. Plockar säkert in lite höstbuketter och blad i höstens färger..  Hoppas komma på ett roligt tema för dagen också.. Phu! Vi kommer nog landa pladask i varsin fåtölj när väl söndag kl18 infaller (om nu inte fåtöljerna blir sålda vs:)

Hoppas nu bara det kommer många loppisentusiaster, fyndsugna, nostalgiker, eller bara nyfikna! ..fösöker visualisera besökare i långa rader =)


Äppeltider
Passa på att köpa SURTE konserveringsburkar innan de tar slut. Vi har en gammal äppelmosare, urkärnare och annat som hör skördetiden till också.. På tal om äpplen så finns det en fin grön duk med röda äpplen på, så retro :) och en uppsättning gardiner i svartvitt, också med äpplen på.

Om någon undrar: I övre hörnet av bilden syns två gamla tegelstenar från Sikhalls tegelbruk. Inget vi säljer, men lite rolig kuriosa för den som är intresserad av Sikhalls historia. Tegelbruket låg nere vid Sikhalls gästhamn och där tillverkade man också kakelugnar. Fabriken var i drift tom 1880-talet och revs tyvärr senare. Små tegelbitar kan man dock hitta i strandkanten än idag...

Höstöppet


Sommargästerna har sagt hej då, så nu ändrar vi öppettiderna. From nästa vecka (v34) gäller nedan öppettider:Vi kommer att ha öppet hela hösten, så långt vädret tillåter och så länge ni besöker oss. Resten av denna vecka (v33) kör vi på med samma öppettider som vanligt, se under "Öppettider" till höger.


Nystädat och påfyllt i hyllorna


Nu har vi röjt undan lite i butiken. Har tagit undan sommarsaker & kläder och annat som skall reas ut 3-4 september, när vi håller med loppisrunda (kommer mer info snart om just den rundan..:)

Passade på att strukturera upp och göra det lite finare i det gamla pentryt där vi numera säljer diverse köksgrejer och framförallt sån´t som har med kaffe att göra (den som förärar oss med ett besök får se, men bilden kanske avslöjar lite.. :)Lägligt nog gav det mer plats till det nyinkomna som vi fick in i förrgår, bl.a. mer konserveringsburkar och retrosaker, fler lampor (bl.a. en grön i metall från Granhaga, design av Sigurd Lindkvist sk. "Carl Thore"), skolinredning för undervisning 1930-50tal, 3 skolplancher tidigt 1900-tal, försvarets jackor, urfina herrkläder från 50-talet bl.a. en gul trenchcoat, en äldre vadmalsbyxa från norge mm
Plåtburken med Nyåkers visar en ung och glad Ingmar Stenmark med skidvänner, skivstället är ett Plattofix för 50 skivor


På bryggan utanför butiken..

..står en bitsockerlåda från SSA och väntar om det är någon som letar efter en sådan. Alla tryck runtom lådan är intakta och bokstäverna syns tydligt, samt texten är rättvänd (dessa lådor öppnades ibland felaktigt, i botten o då blev texten upponervänd eftersom locket fick vara botten, men just denna låda är öppnad rätt). Under sockerlådan skönjer en gammal iskylbox (Vintage ICE cooler / chest) i aluminium tillverkad på 1950-talet av amerikanska J.C. Higgins. Den har säkert varit med på picknickar och fått vara drickakyl vid barbeque. I botten på boxen finns ett avtappningshål för smältvatten och den har bärhandtag. En charmig detalj är dricköppnaren på höger sida under handtaget. Det är bara isen och drickorna som fattas...

Vårt första postpaket skickas iväg


Bara måste få tala om att vi har packat första beställningen som gjorts över "cyberspace" :-) 

 
Nej, vi har inte öppnat e-butiken än utan fick beställningen via Facebook.. Hade inte räknat med att någon ville handla därigenom, men en av varorna hade setts här i bloggen =) /Tack, A för att du hjälpte oss att "ta första spadtaget" in i e-handeln. Skicka gärna en bild som visar hur sakerna tar sig ut hemma hos dig, för det vore roligt att se dem på sin nya plats!


P.S. Om det är någon som undrar om den där e-butiken som nämns ibland. Stilbyrån handelsbolaget skall den heta och öppnas nu i höst på adressen Stilbyrån.se. Nu är det nämligen bestämt att Anno 1900 får bli det permanenta namnet på butiken i Sikhall (vi har blivit bitna och vill ha öppet hela hösten och nästa vår/sommar....) e-butiken har även en lite annan inriktning, fortfarande delvis lantlig, men också mycket annat och därav fick det bli två olika namn. ..säger inte mer nu. ;) Bara att det kommer mera matnyttig info i god tid innnan vi öppnar. D.S.

Lägger upp bilder på det som slutligen beställdes och nu ligger i paketet, en gradskiva och så en passare från en skolmiljö. Dvs de stora, som fröken använde på svarta tavlan..
Mer saker i butiken...
Vi tar in mer saker efter hand, men just dessa och lite annat fint får vi in på söndag. Idag kommer det in lite diverse annat, mest lantligt och så en försvarets gasmaskväska.

Öppettiderna i helgen är lördag 11-18 och söndag 15-19. Se fler öppettider i listan till höger eller ta genvägen här: Öppettider

Ditt "skräp" kan bli någon annans guld


De som vill bli av med gamla saker, har börjat höra av sig..

Någon som hade fullt i bagaget kom förbi butiken, öppnade trunken och sa glatt - "vi har lite saker till er!". Släktingar med gammalt arvegods ringer och så kikar en och annan granne in med något fint de har hittat i sina gömmor. /Tack alla ni som tänker på oss!

Somliga skänker för att de vill slippa ståhejet (det säljer vi billigt), andra vill att vi säljer åt dem. Det gör vi gärna; tar emot, säljer på kommission eller köper upp. Kontakta oss, så kommer vi till dig och tittar på sakerna! Vi hjälper till att välja ut det som kan säljas i butiken eller på internet, i e-butiken. Du behöver inte tänka på transporten, utan vi tar med oss sakerna.

Vi är särskilt intresserade av roliga, udda och annorlunda ting, kuriosa och nostalgi, retro, saker från en gammal ladugård eller nedlagd industri, äldre dalsländskt, antika kläder, vintage, gamla byggnadsdetaljer eller bruksföremål. Gärna med patina, och lite rost är bara charmigt... Saker som kanske varken hör hemma i den dyra antikaffären eller på tippen, utan hamnar någonstans däremellan. Det kan vara svårt att veta var man skall vända sig, men vi tar gärna emot det. Tveka inte att höra av dig fastän du inte har något av det vi räknat upp. Vi kommer gärna och besöker dig, tittar på plats och ser vad ni har för något. Det som är skräp i dina ögon, kan vara guld för någon annan...

Ps. inte för att vi säljer "skräp" i ordets bemärkelse, men vi har en förkärlek för patina. Och att saker är slitna, det tyder på rik livshistoria.. ;)


Kitschig spegellampett


Vi har fått in en spegellampett som vi trodde var tillverkad på EDA glasbruk eftersom den kommer ifrån ett hem som hade annat i EDAglas. Med hjälp av Eda glasbruksförening har vi tillslut kunnat konstatera att så är inte fallet (Tack Bengt mfl!). Lite tråkigt besked, men nu är vi riktigt nyfikna och söker vidare för att få veta spegelns ursprung. Under tiden vill vi tala om att lampetten finns hos oss och är till salu för den som är intresserad. Tydligen är den rätt unik inom sin genre och om vi skulle gissa en ålder så känns 50-60talet troligt, men vi vet inte som sagt så den kan vara äldre ändå... Charmig är den hur som och en rätt kul & lite kitschig grej att hänga på väggen och tända ett ljus i. 

Lite information om konstruktionen: Ramen är sammansatt av en mängd pressade/gjutna delar av färgat glas. De har en aprikos eller en ljust rosa ton med dekorinslag i form av transparenta små och stora blommor. Varje glasdel är fäst med metallstift i bakstycket. Ljushållaren sitter gömd innanför den nedre glasblomman i lampetten. Metallblad i guld ligger inunder glaset, runtom ramen och skapar skiftningar i en varmare ton.Vet du något om spegeln eller är intresserad av att köpa den - hör då gärna av dig med ett inlägg här eller maila till info@anno1900.nu 


Inkik i butiken..


Under veckan som gått har vi gjort om lite i butiken. En rockad av det inre rummet: flyttat provrummet, gjort i ordning i vintagegarderoben, fått bättre ordning på barnhörnan och gått loss på pyntet/inredningen med lite tokroliga inslag.. Hoppas att även den värme-tröttaste besökaren kommer att skina upp och kanske tom få sig ett gott skratt ;) 

Passade på att ta bilder (inga översiktsbilder, för mycket bröte på 36 kvm gör sig inte så bra på bild), men hoppas att de här detaljbilderna ger rätt känsla för hur butiken är inredd.

Lantligt, vitt och lite sött...


..nostalgiskt, retro, färgglatt..


..och i skrymslen, kitchigt och lite halvtokigt
 

Om det är en bra och go´miljö, det lämnar vi till besökaren att bedöma. Om du har varit hos oss, skriv gärna en rad här nedan för att beskriva vad just du tyckte. Det är bra att veta vad ni verkligen tycker, så skriv gärna om du saknar något och hur vi kan ändra/förbättra!

RSS 2.0